Sheltie-kennel "van de Hemeltjens"

  sheltie-home.jpg (5267 bytes)  sheltie-kennismaking.jpg (5396 bytes)  sheltie-kleinkinderen.jpg (6181 bytes)  sheltie-standaard.jpg (4822 bytes)   sheltie-gezondheidengedrag.jpg (6980 bytes)  sheltie-behendigheid.jpg (5489 bytes)

  sheltie-pups.jpg (6738 bytes)  sheltie-stambomen.jpg (4909 bytes)  sheltie-verwacht.jpg (4868 bytes)   sheltie-keizersnede.jpg (5340 bytes)  sheltie-foto-albums.jpg (5116 bytes)  sheltie-inmemoriam.jpg (5261 bytes)

 sheltie-awardsaanvragen.jpg (11279 bytes)  sheltie-awardsontvangen.jpg (11460 bytes)  sheltie-favorietelinks.jpg (5809 bytes)  sheltie-onzewebring.jpg (5609 bytes)  sheltie-webrings.jpg (4666 bytes)   sheltie-kaart.jpg (6878 bytes)

 sheltie-gastenboek.jpg (5027 bytes)  hobbypspkopie.jpg (19356 bytes)

 

  

 

Kennelhoest of Kennelkuch

Kennelhoest is een bekende luchtwegaandoening, bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het nu precies?

Kennelhoest is een besmettelijke aandoening die gepaard gaat met een ontsteking van de voorste luchtwegen. Kennelhoest kan veroorzaakt worden door bacteriŽn (zoals bordetella bronchiseptica), virussen (Canine para-influenza virus, adenovirussen en anderen) en mycoplasmata.

Het is een sterk besmettelijke aandoening die zich door de lucht verspreidt door het hoesten en niezen van de hond. Een groot aantal honden op een klein oppervlak  maakt de mogelijkheid van een snelle verspreiding groter (denk hierbij aan de vakantieopvang in kennels, maar ook aan de trainingsvelden bij kynologenclubs).

Ga dan ook niet naar cursussen of verzamelplaatsen van honden wanneer je denkt dat jouw hond kennelhoest heeft.

De verschijnselen bestaan vaak uit een ernstige aanhoudende droge hoest, soms zelfs gevolgd door kokhalzende bewegingen. Het hoesten en kokhalzen kan zo heftig zijn dat de eigenaar er van overtuigd is dat er iets in de keel van de hond vast zit en dit is ook de klacht waarmee men dan vaak naar de dierenarts gaat.

De diagnose wordt meestal gesteld n.a.v.het verhaal van het verloop van de klachten, de typische hoest en het lichamelijk onderzoek waarbij het hoesten kan worden opgewekt door de luchtpijp na te voelen. Als de hond ernstigere verschijnselen vertoont, kan verder onderzoek zoals een rŲntgenfoto noodzakelijk zijn. Meestal is alleen rust voldoende en zal de hond vanzelf herstellen (doen wij mensen per slot van rekening ook als we een bronchitis hebben). Maar bij puppies, honden met een verminderde weerstand en wellicht ook honden die veel moeten presteren, kan de aandoening verergeren en uiteindelijk overgaan in een longontsteking, ook de prestaties van de hond met milde klachten zullen wel negatief beÔnvloed worden. Dit kunnen redenen zijn om toch medicatie (antibiotica, eventueel hoestonderdrukkers) te geven.

Er bestaan vaccins om de honden tegen kennelhoest te vaccineren, in de meeste jaarlijkse cocktails zitten de adeno- en para-influenzavirussen. Echter voor een optimale bescherming zou men ook tegen bordetella moeten vaccineren. Dit kan door middel van een vaccinatie per injectie (net zoals de normale cocktail) of door een sprayvaccin voor toediening via de neus. Beide manieren geven een goede bescherming tegen de ziekte, maar de neusenting beschermt beter tegen dragerschap (hond zelf is niet ziek maar wel besmettelijk voor andere honden). Een nadeel van de neusspray is, dat sommige honden het toedienen in de neus niet of moeilijk toestaan.

Samenvatting:

  • Kennelhoest is een sterk besmettelijke aandoening die een ontsteking van de voorste luchtwegen geeft.
  • De verschijnselen bestaan vooral uit hoesten, maar de hond kan ook complicaties krijgen tot een longontsteking aan toe.
  • Meestal kan alleen met rust worden volstaan, maar soms zijn er omstandigheden waarin medicatie toch gewenst is.
  • Tegen kennelhoest kan ingeŽnt worden, met de jaarlijkse cocktail wordt de hond al beschermd tegen een aantal virussen. De bescherming tegen bordetella moet met een extra enting verzorgd worden.

-------

TERUG NAAR INDEX